A Pünkösdi hétvége előtt sem tétlenkedtek a törvényhozóink, így május 30-n este megjelenő Magyar Közlönyben több változás, illetve pontosítás is szerepelt az elérhető családtámogatási rendszerben.

Most első körben a Babaváró hitel változásait szeretném bemutatni, mivel itt történt a legtöbb változás…. Természetesen CSOK és a jelzáloghitel változásairól is meg fogok emlékezni. ?

Kezdjük a ? lényeges ponttal, ami most változott:

1️⃣ A 3 éves TB jogviszonyba bele fog számítani a diplomás GYED. FONTOS, hogy ezt az időszakot nem az OEP-nek kell leigazolni, hanem a folyósító szerve igazolását kell a banknak elfogadni.

2️⃣ Ha a 3 éves TB jogosultságot részben külföldi jogviszonnyal szeretnénk igazolni, akkor az eddigi 6 hónap helyett, csak 3 hónapot kell Magyarországon dolgozni (ez egy kis könnyebbséget jelenthet, a hazaköltözni szándékozóknak).

3️⃣ A banknak most már tényleg el kell fogadni a névváltozás előtti okmányokat, ha a névváltozás ellenére egyértelműen be lehet azonosítani az illetőt (ez is, mint a többi most ismertetett változás június 13-n lép hatályba, így onnantól tudjátok mondani, hogy a 44/2019-es kormányrendelet 5§ (8) bekezdése alapján nem gond, ha a személyes papírok a leánykori névre szólnak).

4️⃣ “Ha a hitelintézet részéről felmerült ok következtében a kérelem ismételt rögzítése válik szükségessé, akkor
az a kölcsönkérelem benyújtásának (1) bekezdés szerinti időpontját és befogadását nem érinti.” – Tehát, ha a bank hibája miatt újra be kell adni a kérelmet, akkor ez miatt nem ér hátrány bennünket (természetesen egy esetleges elutasítás miatti újra igénylés nem tartozik ebbe a kategóriába).

5️⃣ Ikergyermek estén a 3 éves törlesztésszüneteltetés további 2 évvel meghosszabbodhat, ha a 3 év lejárta előtt legalább 60 nappal jelezzük a banknak.

6️⃣ Ha az egyik házasfél a gyermek vállalás előtt meghal és 60 napon belül jelezzük a banknak, akkor nem vonják meg a kamattámogatást. Természetesen ebben az esetben is él, hogy 5 éven belül teljesíteni kell a gyermek vállalást, hogy 5 év elteltével is kamatmentes maradjon a hitel.

Ha az új házasfélnek is van egy “félbemaradt” babavárója – válás vagy elhalálozás miatt – és közös gyermeket vállalnak, akkor csak az egyik babaváróba lehet beleszámolni az érkező gyermeket.

7️⃣ Ha válás után az egyik fél a folyósítás követően 5 éven belül újra házasságot köt, akkor az 5 éves gyermek vállalási határidő újra kezdődik. Az új házasságkötés után újra kamatmentesen lehet tovább fizetni a hitelt.

Itt is igaz: Ha az új házasfélnek is van egy “félbemaradt” babavárója – válás vagy elhalálozás miatt – és közös gyermeket vállalnak, akkor csak az egyik babaváróba lehet beleszámolni az érkező gyermeket.

8️⃣ “Mozaik” családok is igényelhetik a babaváró hitelt, mivel június 13-i hatállyal eltörlik az alábbi pontot:
“g) abban az esetben, ha a házaspár valamely tagja legalább egy gyermeket nevel, akkor legalább az egyik házastárs az első házasságában él, azzal, hogy az özvegyülés miatt megszűnt házasságot e feltétel érvényesülése szempontjából figyelmen kívül kell hagyni,”.

9️⃣ A magzat bejelentését a bankhoz várandósgondozási könyvvel VAGY kezelőorvos által kiállított igazolás alapján lehet megtenni ( a jogszabály tartalmazza, hogy miket kell tartalmazni, így jövő hét elején megosztok Veletek egy sablont).

Fontos, hogy az utolsó bejegyzés a kiskönyvbe vagy az igazolás, nem lehet 15 napnál régebbi.

? A babaváró hitelelengedésnél csak a fennálló, nem lejárt tőke- és nem lejárt ügyleti kamattartozásból engednek el.

Nézzük a további pontosításokat is:
 Több esetben a TB nem igazolta le, a felsőoktatási jogviszonyt, a bank pedig nem fogadta el az iskola látogatási igazolást. Június 13 után a banknak el kell fogadni az iskola által kiállított igazolást.
 A 10 napos bírálati és hiánypótlásra fennálló határidőt pontosították ➡️10 munkanapra.
 Ha megszűnik a kamattámogatás, akkor sem számolhat fel a bank semmilyen extra díjat, jutalékot.
 A szüneteltetés alatt nem kell fizetni a kezesség vállalási díjat. Ezt nem vonták a bankok, amely tényt most már a jogszabályban is rögzítettek.

Ahogy a bejegyzésben is említettem ezek a módosulások június 13-től lépnek hatályba.

További részletes információk a babavárós csoportban 

https://www.facebook.com/groups/305692483427120/?ref=share

Kérés, kérdés esetén keressetek bizalommal!

Legyen szép délutánotok!
Hiteles András